u bent hier » AKTIVITEITEN » > Drogen

Drogen in de fabriek (video 0:27')

Drogen

Weiniger gewicht, betere maatvastheid en vormvastheid

Waarom drogen?

  • Het gewicht: vers gekapte fijnspar weegt naargelang het seizoen, tussen 750 en 900 kg/m³.  Eenmaal kamerdroog is het gewicht gereduceerd tot 450 à 480 kg/m³; het gedroogde hout is lichter te hanteren, zowel bij de bewerking, bij de montage als bij het transport.

  • De maatvastheid:  tijdens het drogen verkleint ook de afmeting van het gezaagd hout: de plankbreedte verliest ca. 5 %, de planksterkte ongeveer 3%.  De maatvastheid na het schaven kan enkel worden gegarandeerd na droging vooraf.

  • De vormvastheid: tijdens een natuurlijk droogproces ontstaan er torsies.  Bij het drogen in droogkamers worden zulke torsies verregaand vermeden, omdat de opstapeling voor de nodige verticale druk zorgen en de bovenste stapel bovendien nog met gewichten wordt verzwaard.

  • Insecten en zwammen: op gedroogd en gelucht gezaagd hout heeft ongedierte weinig overlevingskans.  Dit geldt ook voor zwammen, die zich op gedroogd hout quasi niet kunnen ontwikkelen.

Het vullen van de kamer

Een voorwaarde voor een homogeen en goed droogresultaat is het optimaal vullen van de kamer.  De plankenstapels moeten perfect opgehoopt zijn opdat de lucht goed door alle lagen zou kunnen stromen.  De stapels moeten zo gepositioneerd zijn dat de luchtstroom alle hoeken van de kamer kan bereiken.

 

Verluchtings- en afzuigtechniek

De kamerlucht wordt verwarmd en de luchtvochtigheid opgedreven door beneveling.  In het begin ligt de luchtvochtigheid hoog.  Tijdens het droogproces wordt er beetje bij beetje vochtige lucht afgevoerd en met verse, droge lucht vermengd.  De vochtigheid uit het hout wordt aan de plankoppervlakte opgenomen en door de afzuigkleppen naar buiten bevorderd.  Een dozijn sonden peilen naar de vochtontwikkeling in het hout; de sturing zorgt voor een gecontroleerd proces tot aan de vereiste vochtigheidsgraad. Het verluchtings- en afzuigsysteem is aan een warmtewisselaar gekoppeld, waarbij de hete, vochtige lucht die naar buiten stroomt, zijn warmte afgeeft aan de binnenstromende frisse lucht.  Deze verluchtings- en afzuigtechniek is uitgekiend en heeft al duizenden malen zijn efficiëntie bewezen.

<< ga terug